Carl. F Bucherer – En av de sista självständiga klockföretagen

Carl. F Bucherer är lite av en doldis bland de schweisiska klockföretagen men det finns ändå mycket att säga om det anrika företaget. En intressant aspekt är att det är en av få schweiziska klockföretag som fortfarande är familjeägt och därmed självständigt från större koncerner. I denna tid när de flesta klockmärken är uppköpta av antingen The Swatch Group, The Richemont Group, LVMH eller Kering så är det rätt så unikt.

Historik och Kollektioner

Carl F. Bucherer grundades 1888 i staden Lucerne av Carl Friedrich Bucherer där han till en början hade en kombinerad klock- och smyckesaffär. Numera är företaget kända för deras känsla för detaljer samt en del mycket komplicerade urverk där vissa modeller fått företagets egna inhouseurverk. Alla Carl F. Bucherer´s kollektioner (eller ”familjer” som företaget själva kallar dem) har alltifrån instegsmodeller till mera exklusiva modeller. Kollektionerna Manero, Patravi och Adamavi är främst inriktade mot män medan Pathos och Alacria är damkollektioner. Designen är till en stor del klassisk men de har även sportigare modeller i kollektionerna Manero samt Patravi och damkollektionen Pathos som är minst sagt futuristisk.

Idag är företaget uppdelat i Carl. F Bucherer som tillverkar och säljer egna klockor samt företaget

Bucherer som även säljer och marknadsför andra märken såsom Rolex, IWC och Audemars Piguet där dem emellanåt har unika samarbeten med andra märken såsom nu senast Oris där de tagit fram en egen modell; Oris Divers 65 Chronograph. 

(bild)

Förutom den unika detaljen att företaget är en av få familjeägda klockföretag så är dem det enda företaget som lyckats skapa ett produktionsurverk (CFB A1000) som inte har en synlig rotor som man vrider upp. Urverket ser därmed ut att vara manuellt trots att det är automatiskt. Det gör att boetten blir smalare samt att man kan se hela urverket på baksidan av boetten, utan att en rotor är i vägen.

 

(bild)

 

Populärkultur:

Carl F. Bucherer har börjat satsa en hel del på marknadsföring, både i öst där de har superstjärnan LI Bingbing som ambassadör samt i väst där företagets VD Sasha Moeri´s kontakter i Hollywood skapat intressanta produktplaceingar.  Det märks att företaget fokuserar mycket på rätt filmer som passar företagets produkter och för att möta den tuffa konkurrensen från de stora klockgiganterna är detta smart. Två samarbetet sticker ut i mängden; dels John Wick filmerna där huvudkaraktären John Wick som spelas av Keanu Reeves ses med en Carl F. Bucherer Manero Autodate. Produktplaceringen är kanske inte så speciell i sig men då dessa filmer är påväg att bli framtida kultfilmer gör det speciellt.

(bild)

Den andra filmen som står ut i mängden är Atomic Blonde med Charlize Theron i huvudrollen. Här är produktplaceringen unik då klockan som visas också har en funktion i filmen där urverket innehåller hemliga dokument och i filmen får man se urverket tas isär.

(bild)

Nyheter på Baselmässan

På Baselworld i år släppte företaget totalt sex nya modeller, däribland Heritage BiCompax Annual som vi tycker är värd att titta lite närmare på. Modellen kom dels till för att hylla grundaren Carl F. Bucherer samt hylla det år företaget grundades. Det är en nytolkning av modellen Bi-compax Chronograph som kom ut 1956 där den stora skillnaden är att storleken gått från blyga 34 mm till 41 mm samt att det förutom att vara en kronograf även har en årlig kalender som bara behöver ställas om en gång per år i februari. Annars är mycket sig likt den ursprungliga modellen, och urtavlan är nästintill identisk. Designen kan man sammanfatta som sofistikerad med en tidlös design samtidigt som många komplikationer är inhysta i boetten. Utseendemässigt står det stora datumfönstret ut tillsammans med det perfekta valet av syringevisare som också är självlysande. Denna snygga herrklocka är limiterad till 888 st i två olika utföranden; en med urtavla i silver och en med rose/champagne urtavla som har en boett i 18k roseguld.

(Bild)

Upptäck vårt sortiment av Carl F. Bucherer